10 nejlepších britských noir filmů

brighton-rock
Žánr noir, známý chytrým vyprávěním a ostrými dialogy, se rychle stal velmi populárním, hlavně pak v kombinaci s detektivkou.

Žánr noir, známý chytrým vyprávěním a ostrými dialogy, se rychle stal velmi populárním, hlavně pak v kombinaci s detektivkou. Boom zažil na počátku 40. let, kdy se odehrála řada palčivých historických událostí. Tyto snímky jsou známé tím, že díky temným premisám a filmovému zpracování dokonale odrážejí deziluzi, kterou Amerika pociťovala, a zároveň přinášejí solidní vykreslení vrstevnatých ženských postav.

Ačkoli spousta známých noirů vznikla hlavně v USA (za všechny Maltézský sokol a Z minulosti), Velká Británie také přinesla slušný podíl příspěvků, které pomohly formovat kinematografii a rozhodně stojí za zhlédnutí.

Obsah návodu

10. The Woman in Question (1950)

Ve filmu Anthonyho Asquitha z roku 1950 je zavražděna vdova a věštkyně Agnes Hustonová (Jean Kentová). Je nalezena přímo ve svém domě, různí lidé ji však vidí zcela odlišně, přičemž snímek zkoumá každého z nich prostřednictvím flashbacků z jejího pohledu

Ačkoli není tak populární jako jiné kusy zlatého věku, je The Woman in Question stále vlivným snímkem. Byl také volně adaptován do indického filmu Andha Naal z roku 1954. Britská kriminálka noir je efektivní whodunit se zábavnou a chytrou premisou, i když se nemůže rovnat dalším filmům tohoto seznamu. Přesto stojí za zmínku, že Asquithův film je dokonalým spojením detektivky a zábavy a po celou dobu udrží pozornost diváka.

9. Criminal Court (1946)

Noir z roku 1946 s Tomem Conwayem v hlavní roli sleduje právníka, který hodlá kandidovat na okresního prokurátora poté, co neúmyslně zabije gangstera. Ten vlastní noční klub, kde právníkova přítelkyně vystupuje jako zpěvačka. Přestože se mu podaří svůj podíl na zločinu utajit, jeho přítelkyně narazí na tělo a následně je obviněna.

Raný béčkový film Roberta Wise je možná není nejlepším počinem v kariéře kultovního režiséra, ani mistrovským dílem tohoto žánru. Stále se však jedná o slušný a hodnotný britský noir a ještě lepší soudní thriller. Důvodů je hned několik, včetně jeho délky, která z něj dělá ideální volbu pro všechny, kdo dávají přednost kratším a přesto příjemným filmům.

8. V neděli vždycky prší / It Always Rains on Sunday (1947)

Filmová adaptace stejnojmenného románu Arthura La Berna je slice-of-life noir počinem režiséra Roberta Hamera. Příběh se točí kolem uprchlého trestance, který hledá útočiště v domě své bývalé milenky. Ta se však odstěhovala, vdala se a váhá, zda mu má pomoci.

Misí se tu drama s prvky filmu noir a jde o špičkového žánrového zástupce, kterého si budou chtít pustit snad všichni milovníci poetického realismu. Často je považován za jeden z nejvíce nedoceněných počinů britské kinematografie konce 40. let a mnozí tvrdí, že si zaslouží více lásky, než se mu dostává. Ať tak či onak, není pochyb o tom, že tento britský noir se solidní režií a skvělými hereckými výkony stojí za to.

7. Korunní svěděk / Tiger Bay (1959)

V zásadním snímku britské nové vlny Korunní svěděk J. Lee Thompsona je mladá dívka (HayleyMills) svědkem brutální vraždy mladé ženy rukou navštěvujícího polského námořníka Korčinského (HorstBuchholz). Gillie však zločin nenahlásí úřadům. Místo toho si pro sebe nechá Korčinského lesklý černý revolver a uteče. Když detektiv Graham (JohnMills, skutečný otec Hayley) zjistí, že Gillie má vražednou zbraň, pokusí se ho oklamat.

Hayley Millsová zde ztvárnila svou první velkou filmovou roli (a to nezapomenutelnou), snímek rovněž uvedl hvězdu filmů Pollyanna a Past na rodiče, byl komerčně úspěšný a získal převážně kladné recenze. Korunní svědek je v britské kinematografii často přehlíženým filmem, který si zaslouží pozornost fanoušků tohoto žánru. Jeho nápaditý příběh a špičková režie jsou dva z nejpamátnějších aspektů.

6. Posedlost / Obsession (1949)

Snímek Edwarda Dmytryka Posedlost (také pod názvem Skrytý pokoj) hází do jednoho pytle kategorie krimi a thrilleru a představuje bohatého londýnského psychiatra (Robert Newton). Ten se po zjištění, že má jeho žena Storm (Sally Gray) milostný poměr s Američanem Billem Kroninem (Phil Brown), rozhodne pomstít oběma tím, že naplánuje a provede dokonalou vraždu.

Poutavý film z poválečného Londýna, natočený podle románu Aleca Coppela Muž o psu z roku 1947, je dobře propracovaným, klaustrofobickým a chytrým britským noirem plným napětí a ukotveným v dobře napsaném scénáři. Někteří by dokonce řekli, že svým bezchybným provedením a temnými tématy, jimiž se zabývá, předběhl svou dobu, ačkoli je dnes mezi ostatními britskými filmy poněkud přehlíženým klenotem.

5. Hvězdná hodina / The Small Back Room (1949)

Počin režisérů Emerica Pressburgera a Michaela Powella, natočený podle stejnojmenného románu Nigela Balchina z roku 1943, se odehrává v kulisách Velké Británie za druhé světové války. V roce1943 sledujeme britského vědce (David Farrar) v týmu „zadního pokoje“, který v Londýně vyhodnocuje nové zbraně. Mezitím svádí soukromý boj s alkoholem.

Stejně jako většina filmů na tomto seznamu je i Hvězdná hodina napínavým a strhujícím noirem, který poměrně dobře buduje napětí a udržuje diváka po celou dobu, což se od tvůrců kultovního technicolorového filmu Červené střevíčky očekává. Atmosférický snímek z roku 1949 navíc kromě poutavého thrillerového příběhu obsahuje i emotivní milostnou podzápletku a přemýšlivou meditaci o alkoholismu.

4. Brightonský špalek / Brighton Rock (1947)

Nadšenci do gangsterských filmů (a seriálu Peaky Blinders od Netflixu) se pravděpodobně budou chtít podívat na Brightonský špalek Johna Boultinga. Podmanivý noir odehrávající se v Brightonu v roce 1935, kde vůdce malého gangu Pinkie Brown (Richard Attenborough) zavraždí novináře a snaží se to ututlat. Vše se následně zkomplikuje, když se dostane do problémů s policií, několika svědky a konkurenčním gangem.

Přestože byl v roce 2011 uveden remake, není pochyb o tom, že originál zůstává lepší adaptací románu Grahama Greena. Mrazivý, napínavý a stejně poutavý snímek je povinnou „četbou“ žánru. Nejenže dokonale zachycuje dobu Velké hospodářské krize, ale také divákům nabízí neuvěřitelné herecké výkony.

3. Štvanec / Odd Man Out (1947)

Povinný, i když zastíněný noir Carola Reeda se soustředí na zraněného irského nacionalistického vůdce (James Mason), který utekl z vězení a už se půl roku skrývá. To vše po neúspěšné loupeži, od té doby má v patách policii.

Komplexní a mistrovsky zrežírovaný thriller je v rámci žánru povinnou podívanou a i po tolika letech přetrvává jako úžasné filmové dílo. Černobílá charakterová studie je sice bohužel značně přehlížená, ale vizuálně poutavá a atmosférická. Mason v hlavní roli podává bezchybný výkon. Někteří fanoušci Carola Reeda ji považují za jeden z nejlepších filmů tohoto tvůrce

2. Noc a město / Night and the City (1950)

Londýňan Harry Fabian (Richard Widmark) je druhořadý podvodník, který hledá novou příležitost. Poté, co léta snáší Harryho intriky, má jeho přítelkyně Mary (GeneTierney) dost, když ji požádá o další půjčku. Jeho poslední plán zahrnuje propagaci stárnoucího řeckého zápasníka, se zvrtne, když zápasník zemře a zdá se, že všichni viní právě Harryho.

Snímek byl povýšen Widmarkovým ohromujícím hereckým výkonem. Diváky zaručeně udrží po celou stopáž u poutavého příběhu a celkově fantastického provedení. Klasika Julese Dassina z roku 1950 je ideální pro každého, kdo má rád úzkostné filmy.

1. Třetí muž / The Third Man (1949)

Počin Carola Reeda se odehrává v poválečné Vídni a vypráví příběh spisovatele pulpových westernů Hollyho Martinse (JosephCotten ). Ten se vydává do stinného Rakouska, aby zde vyšetřoval záhadnou smrt starého přítele Harryho Lima. Jakmile se doví o třetím muži přítomnému Harryho smrti, začíná rozvíjet nejrůznější konspirační teorie.

Reedův film je v mnoha očích bezchybným thrillerem, který dokázal zaujmout kritiky i široké publikum svou strhující premisou a úžasnou kamerou. Navzdory sporné pointě a jejímu špatnému využití je často považován za geniální dílo a jeden z nejlepších – ne-li nejlepší – britský film všech dob. Podíl na tom má i závěr.

Dále si přečtěte:

Jak dostat internet do televize

Jak dostat internet do televize

Ať už máte televizi novou nebo nějaký starší kousek, připojit ji k internetu nemusí být vždy jednoduché. V některých případech si k televizi musíte zakoupit další (chytré) zařízení, ale u novějších je to poměrně jednoduché.

Přečíst »
Fakjů pane učiteli 3 online zdarma

Fakjů pane učiteli 3 – online zdarma

Poradce oznámil Zekiho třídě, že po škole nemají žádnou šanci a navíc je čekají testy, které prověří jejich schopnost dojít k maturitě. Studenti upadají do zoufalství, protože věří, že jejich šance na lepší budoucnost jsou

Přečíst »
Ženatý se závazky online zdarma

Ženatý se závazky – online zdarma

Stále nespokojený a sexistický prodavač bot Al Bundy (Ed O’Neill), jeho náročná žena Peg (Katey Sagal) a jejich dvě nezvladatelné dospívající děti, Kelly (Christina Applegate) a Bud (David Faustino), se snaží najít štěstí ve svém

Přečíst »

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*