10 nejlepších hororů, které vás nevyděsí

evil-dead-armada-temnot
Že je něco zařazeno mezi horory, nemusí nutně znamenat děsivost díla. Už od vzniku kinematografie se staly horory zlatým dolem zábavy.

Že je něco zařazeno mezi horory, nemusí nutně znamenat děsivost díla. Už od vzniku kinematografie se staly horory zlatým dolem zábavy pro široké publikum. Jde totiž o žánr s prakticky neomezeným potenciálem, kde se mohou „vyřádit“ i tvůrci zcela jiných forem. Přivádějí tak k životu jedny z nejpoutavějších příběhů historie. A často tak, že zanechají v divákovi doslova nesmazatelnou stopu.

V průběhu let i dekád tak vyniklo hodně pozoruhodných snímků. Vyznačovaly se fantastickou zápletkou i vynikajícím způsobem vyprávění. Ne vždy ovšem vzbuzovaly strach – a to kolikrát přes četnost mrtvol nebo krve. Pobaví a vzruší, ale nevystraší. Jejich kvalita ale netrpí, naopak.

Obsah návodu

10. Menu (2022)

V brilantní černé komedii Marka Myloda najdete Ralpha Fiennese a Anyu Taylor-Joy. Film je trefnou satirou na potravinářský průmysl a chování vyšší společnosti.. Odehrává se v exkluzivní ostrovní restauraci a sleduje mladou ženu, jejího nápadníka, který je nadšencem do jídla, a svéráznou skupinu boháčů a kritiků jídla. Nečekaně se ocitnou v hledáčku zlověstného šéfkuchaře restaurace Juliana Slowika (Fiennes), který se jim snaží vražedně pomstít a neočekává, že by jeho kuchyni někdo přežil.

Jedinečná kombinace žánrů hororu, komedie a psychologického thrilleru přináší velkolepý příběh plný napětí, který je zároveň neuvěřitelně vtipný. Nespoléhá se totiž jen na lekačky nebo gore či dávky násilí. Nechává napětí a strach, aby udělaly vše, co je třeba. Díky strhujícímu tématu a vtipnému společenskému komentáři je Menu pomalu na cestě stát se moderní hororovou klasikou.

9. Chvění / Tremors (1990)

Příběh o obřích masožravých červech v hororovém prostředí se zdá být předurčen k tomu, aby se stal pouhou podřadnou, komorní slátaninou. Stačí však přidat sympatické herecké obsazení, několik nápaditých speciálních efektů, skvělou směs hororu a černé komedie a vznikne kult. Respektive kultovní béčková creature feature z roku 1990, která přináší neuvěřitelnou porci smíchu. Kevin Bacon, zesnulý Fred Ward, Finn Carter a Michael Gross doplňují pozoruhodný ansámbl ustaraných obyvatel pouštního městečka, kteří jsou nuceni se bránit. Tato nutnost nastane momentem, kdy se na jejich městečko snesou obří podzemní bytosti, tzv. Graboidi.

Chvění uspělo hlavně svou přiznaně kýčovitou premisou. Divákům přináší zábavný, odlehčený dobrodružný příběh o útoku monster, který nikdy neměl být strašidelný. Komediální tón filmu dodává i herecké obsazení, které je dostatečně sympatické a okouzlující na to, aby diváci postavám přáli přežití. Je to mistrovské komediální dílo o obřích monstrech, které se stalo nedílnou součástí hororového žánru, přestože není příliš děsivé.

8. Hausu / House (1977)

Z roku 1977, zlatého roku pro horo0ry, pochází jedinečně bizarní hororová komedie Nobuhiko Ôbayashiho Hausu. Obskurní a vtipný snímek o strašidelném domě, kde nic nedává smysl. Vypráví o problémové školačce, která se spolu se svými šesti kamarádkami vydá na výlet ke své odcizené a výstřední tetě na japonském venkově. Jakmile se však dívky ubytují, řada podivných událostí je přivede k poznání, že v domě číhá něco podivného a nadpřirozeného.

Hausu je bláznivá, ztřeštěná hororová komedie, která nikdy nepolevuje v absurditě. I když je v něm roztroušeno několik názorných a docela unikátních zabití, všechna jsou většinou hrána pro smích a jen doplňují temně zábavný tón filmu. Ke skutečnému strašení má snímek daleko, zůstává tak ojedinělým příběhem s několika nápaditými efekty a komediální zápletkou, která rozhodně pobaví.

7. Armáda temnot / Army of Darkness (1992)

Sam Raimi vzal se svou kultovní sérií splatter hororů Evil Dead žánr útokem a vytvořil filmovou ságu, která diváky ohromila působivým gore a temně komediálním násilím. Vzhledem k době vzniku jsou i krvavé sekvence dnes spíše vtipné. První díl a mnohem lepší pokračování, představují téměř dokonalou směs hororu a komedie. Třetí díl série, Armáda temnot, je však mimořádně zábavný a přináší spoustu legrace a napětí, aniž by musel být zvlášť děsivý.

Bruce Campbell se v role Ashe Williamse pozoruhodně proměnil z vyděšeného přeživšího s očima dokořán v akčního hrdinu se vším všudy. S brokovnicí v jedné ruce a motorovou pilou místo druhé (ne, neptejte se, jak nabíjí) je v Armádě temnot ukázkovým příkladem spojení hororu, akce a vtipu.  Třetí díl je méně strašidelný než předchůdci, který spolehlivě uspokojí hororového fandu hledajícího něco na odlehčení.

6. Uteč / Get out (2017)

Pozoruhodný režijní debut Jordana Peeleho se stal obrovským hitem, který odstartoval kariéru tohoto talentovaného mladého filmaře na neuvěřitelně vysoké úrovni. V hlavní roli oscarového Daniela Kaluuyi jako fotografa Chrise Washingtona sledujeme jeho údajně poklidný víkendový výlet za bohatými rodiči jeho nové přítelkyně. Ten ovšem nabere temné obrátky, když si pomalu uvědomí, že tato rodina není tak přátelská, jak se zdá.

Uteč je poutavý psychologický thriller, který diváky vtáhne do svého strhujícího tajemství a nechá je hádat, co se stane dál. Ačkoli je v příběhu roztroušeno množství děsivých a někdy i znepokojivých momentů, soustředí se Uteč spíše na pomalu se rozvíjející záhadu, která se silně zabývá složitými tématy. Je také prošpikován lehkými momenty humoru a meta komedie, zejména kdykoli se na plátně objeví herec Lil Rel Howery v roli Roda Williamse. Ten si svým šarmem krade každou scénu, kde se zjeví.

5. Dracula (1931)

Jeden z nejvlivnějších gotických hororových románů všech dob, Dracula Brama Strokera, je i ve filmu stále aktuální. Přestože v průběhu uplynulých dvou století vznikla spousta pozoruhodných reinterpretací klasického hraběte, nelze popřít, že hraná verze Todda Browninga z roku 1931 je tou nejlepší a nejvlivnější.

Bela Lugosi, jehož jméno je pro toto monstrum prakticky synonymem, podává v roli titulního transylvánského šlechtice strhující výkon a rozvíjí vlastnosti a ikonické hlášky, které se na dlouhá léta stanou základními rysy této postavy. Stejně jako u mnoha jiných černobílých hororů, i tento originál z roku 1931 v průběhu let ztratil mnoho ze své děsivosti. Přesto přetrvává jako hororová klasika, kterou by měl znát a snadno poznat každý milovník kinematografie obecně.

4. Šestý smysl / The Sixth Sense (1999)

Strhující příběh Colea Seara (Haley Joel Osment), problémového mladíka se znepokojivou schopností vidět mrtvé a komunikovat s nimi. Zatímco si všichni kolem něj pomalu myslí, že začíná být nepříčetný, do případu se pouští odhodlaný dětský psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis). Ten se snaží nebohému dítěti pomoci a přijít na to, co s ním vlastně je.

Šestý smysl, který završil neuvěřitelnou dekádu hororové kinematografie, byl zázrakem žánru. Dokonalá směsice napětí a nadpřirozené hrůzy, která v divácích zanechala pozoruhodný a trvalý dojem. Kromě několika účinných lekaček a strašidelného tónu je film neuvěřitelně vyladěným a dramatickým příběhem. Navíc je podpořen komplexními a srdceryvnými výkony Willise a Osmonda, z nichž druhý jmenovaný získal nominaci na Oscara za nejlepší vedlejší roli, což je pro dětského herce vzácnost, navíc v tomto žánru.

3 Ti druzí / The Others (2001)

Děsivý psychologický hororový thriller Alejandra Amenábara se stal synonymem subžánru strašidelných domů. V hlavní roli s držitelkou Oscara Nicole Kidman sledujeme truchlící matku vojáka z druhé světové války, která beznadějně čeká na návrat svého manžela a zároveň se stará o své dvě nemocné děti. Měsíce izolace a paranoie ji přivedou k přesvědčení, že se v domě skrývá něco zlověstného, a začne se objevovat řada bizarních nadpřirozených jevů.

Ačkoli jsou Ti druzí efektivní děsivým snímkem, z něhož kape napětí a atmosféra, jeho jádrem je srdcervoucí charakterové drama ženy, která se nedokáže zbavit svých traumat a zlomených srdcí z minulosti. Kidman je v hlavní roli vynikající a svým emocionálně strhujícím výkonem udává dramatičtější tón filmu. Ve spojení s ponurým, srdcervoucím zvratovým finále jde o komplexní příběh a nejen obvyklou duchařinu.

2. Ať vejde ten pravý / Let the Right One In (2008)

Temný upírský snímek švédského režiséra Tomase Alfredsona je chválen jako jeden z nejpůsobivějších hororů vůbec. Obsahuje neuvěřitelné herecké výkony a současně velmi tragická témata. V hlavních rolích se představí Kåre Hedebrant a Lina Leandersson a sleduje osamělého dospívajícího školáka, mezi nímž a tajemnou mladou dívkou, tajně chovající neukojitelnou touhu po lidské krvi, vzplane něžné přátelství.

Ačkoli je jeho ústřední premisa o staletém upírovi uvězněném v těle dvanáctileté dívky nápadně děsivá, je příběh mnohem komplexnější než přímočarý horor. Více se zabývá hlubokými tématy komplikovaných vztahů, osamělosti a boje o to, jak se přenést přes minulé zlomené srdce. Ačkoli se ve filmu objevují krátké šokující scény smrti, nezastíní dramatické momenty a celkový tón filmu. Jde tak o neuvěřitelně temné romantické drama, které je stejnou měrou něžné a dojemné, ale nebojí se být ani trochu děsivé.

1. Frankensteinova nevěsta / Bride of Frankenstein (1935)

Snímek Jamese Whalea se dnes díky pozoruhodnému příběhu a kultovním hereckým výkonům řadí mezi nejlepší horory filmové historie. V hlavních rolích se objevili oba představitelé předchozího Frankensteina, Boris Karloff a Colin Clive, spolu s talentovanou Elsou Lanchesterovou v roli titulní nevěsty. Příběh sleduje geniálního doktora Henryho Frankensteina, který je svým výtvorem a zlověstným doktorem Pretoriem (Ernest Thesinger)nucen přivést k životu nové monstrum jako vhodou partnerku.

Frankensteinova nevěsta patří ke klasice žánru. Strhující příběh s nezapomenutelnými dialogy a kariéru určujícími hereckými výkony obsahuje ikonickou a tragickou temnou gotickou romanci. Ačkoli se několik jeho lekaček a hororových aspektů zdá být podle dnešních měřítek krotkých, Frankensteinova nevěsta je stále kvintesencí hororu, kterou musí vidět všichni fanoušci tohoto žánru.

Dále si přečtěte:

Pohodový film o tom, že láska všude na světě prochází žaludkem.

Filmy, kde láska prochází žaludkem

Snad každý z nás miluje jídlo a jak praví jedno rčení: „Láska prochází žaludkem“. Proto pro vás nebude žádné překvápko, že filmy o jídle jsou často včetně romantických scén. Pro všechny vášnivé milovníky jídla a romantiky

Přečíst »
Dunaj k vašim službám online zdarma

Dunaj, k vašim službám – online zdarma

Píše se rok 1939. Na Slovensku se slavnostně otevírá nový obchodní dům Dunaj, který okamžitě září jako symbol moderního světa. Jenže, jak už to tak bývá, zrovna ve chvíli, kdy se lidé těší na nákupy,

Přečíst »
Filmy o druhé světové válce

Filmy o druhé světové válce

Druhá světová válka zanechala hluboké stopy na celé generaci a inspirovala mnoho filmových tvůrců k tvorbě příběhů, které zachycují hrdinství, hrůzy a složitosti této globální tragédie. Filmy o druhé světové válce se zabývají nejen vojenskými

Přečíst »

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*