10 nejlepších filmů Gwyneth Paltrow

gwyneth-paltrow
Gwyneth Paltrow je však vzácnou hollywoodskou osobností, která je zároveň velmi populární a ve svých projektech mnohdy neuvěřitelně odvážná.

Často se říká, že je podstatný rozdíl mezi tím být „skvělým hercem“ a být „úspěšnou filmovou hvězdou“. Jistě, vydobýt si proslulost jako veřejně známá osoba není totéž jako být uznáván za řadu vynikajících výkonů. Gwyneth Paltrow je však vzácnou hollywoodskou osobností, která je zároveň velmi populární a ve svých projektech mnohdy neuvěřitelně odvážná. Paltrow byla sice po většinu své kariéry mediální ikonou, ale zároveň prokázala obrovský rozsah při výběru prestižních projektů z mnoha žánrů.

Nejsou jí cizí ani velmi negativní reakce. Mnozí odborníci na ceny měli pocit, že si svého Oscara za nejlepší ženský herecký výkon nezasloužila – hlavně při srovnání s výkonem Cate Blanchet v životopisném filmu Alžběta. Paltrow nicméně dokázala, že je mnohem všestrannější herečkou, než se jí často připisuje. Mezi akčními filmy, oblíbenými dramaty a artovými thrillery se nikdy nevázala na jeden aspekt kinematografie.

Obsah návodu

10. Svět zítřka / Sky Captain and the World of Tomorrow (2004)

Tento snímek je i v rámci její filmografie Gwyneth poněkud výjimečný. Zatímco většinu své rané kariéry strávila natáčením intimních dramat typu Srdcové sedmy, je Svět zítřka vizuálně výraznou poctou dobrodružným filmům doby 2. světové války. Krom toho adoruje i scifi eposy a obecně steampunk. Paltrow si zahrála reportérku novin New York Chronicle Polly Perkins, která slouží jako milostná partnerka Josepha Sullivana v podání Judea Lawa.

Paltrow dokonale pochopila tón filmu, který měl být satirickou koláží populární kultury i skutečně zábavným béčkem. Přestože mimořádné akční sekvence jsou jistě strhující, k nejzajímavějším momentům patří okamžiky romantického napětí mezi ní a Lawem.

9. Talentovaný pan Ripley / The Talented Mr. Ripley (1999)

Adaptací kultovní série Patrica Highsmitha Ripleyho už bylo mnoho, ale Talentovaný pan Ripley dokonale zachycuje dusné napětí a temné intriky původního románu. Příběh se soustředí na podvodníka Toma Ripleyho (Matt Damon), který je posedlý zhýralým americkým emigrantem Dickiem Greenleafem (Jude Law). Paltrow se objeví v roli Marge Sherwoodové, Dickieho přítelkyně, která je stále více podezřívavá vůči Ripleyho skutečným záměrům.

Paltrowová vytvořila precedens toho, jaká by Marge měla být, a posloužila tak jako vhodný divácký avatar. Vyjadřuje stejné zděšení a hrůzu z Ripleyho jednání jako diváci; Marge nikdy nemá k podvodníkovi takovou náklonnost jako Dickie, díky čemuž je pro děj zásadnější. Paltrow a Law se k sobě jako romantičtí partneři opět skvěle hodí; díky jejich upřímné chemii jsou temné dějové zvraty filmu ještě znepokojivější.

8. Sedm / Se7en (1995)

Film, který využívá hvězdnou sílu Paltrow k vytvoření jednoho z nejznepokojivějších momentů v historii kinematografie. Intenzivní film Davida Finchera o sériovém vrahovi sleduje zkušeného policejního detektiva Williama Somerseta (Morgan Freeman) a jeho mladšího parťáka Davida Millse (Brad Pitt). Ti vyšetřují sérii vražd inspirovaných sedmerem biblických smrtelných hříchů. Paltrow si zahrála Millsovu manželku, která Somersetovi tajně prozradí, že je ve skutečnosti těhotná.

Pro Paltrow, která ve svých pouhých 23 letech dokázala, že je hodna pracovat po boku těch nejvýznamnějších talentů v oboru, to byla významná průlomová role. Závěr je naprosto zdrcující díky emocionálnímu spojení, které s ní diváci sdílejí. V silně dezorientujícím, mrazivém filmu, který se tak často zaměřuje na temné stránky lidské povahy, potřebovala být postavou ztělesňující dobro a empatii. Nikdy to nepřehání, moudře se rozhodla ztělesňovat ctnost, místo aby ji předstírala.

7. Nákaza / Contagion (2011)

Další případ castingu, který využil hvězdnou sílu Paltrow ve svůj prospěch. Pandemický thriller Stevena Soderbergha se zabývá rozšířením viru podobného chřipce, který rychle nakazí velké procento světové populace. Paltrow se objeví jako jedna z prvních obětí nemoci, která je v úvodu filmu zabita a objevena svým manželem (Matt Damon). Ačkoli se její uříznutá hlava ve finále Sedm neobjevila, Soderberghův produkční tým tuto rekvizitu znovu použil.

Ve svém rozboru globální pandemie je film až děsivě přesný, protože se ve více ohledech shoduj s vývojem krize COVID-19. Silnou stránkou jsou však silné herecké výkony, které Soderbergh získal od celého hereckého obsazení. Gwyneth tu exceluje v krátké, ale klíčové roli. Bylo důležité vtisknout obětem lidskou tvář a ukázat, že jsou důležitější než pouhá statistika.

6. Iron Man (2008)

Tento kus, který odstartoval MCU a stojí za dnešní popularitou superhrdinských filmů. Rok 2008 byl plný skvělých filmů o superhrdinech, ale Iron Man vynikal tím, že vyprávěl univerzální příběh o vykoupení a odpovědnosti. Paltrow je pro emocionální hloubku filmu klíčová. Je to právě vztah mezi Pepper Potts a Tonym Starkem (Robert Downey Jr.), který dává divákům důvod, aby se zajímali o muže za oblekem Iron Mana.

Vzhledem k tomu, že má režisér Jon Favreau zkušenosti s komediemi, se Gwyneth a Downeymu Jr. dostane více než několika vtipných výměn názorů. Iron Man je stále považován za jeden z nejlepších superhrdinských filmů všech dob a Paltrow tu podává nezapomenutelný výkon, který se stal nedílnou součástí samotné struktury MCU. Pepper se jako postava vyvíjela, účastnila se akce, když pomáhala čelit Killianovi (Guy Pearce) v Iron Manovi 3, a dokonce se v závěru Endgame dostala přímo na bitevní pole.

5. Velké naděje / Great Expectations (1998)

Klasický román Charlese Dickense o dospívání Velké naděje byl na velké plátno adaptován již mnohokrát. Verze Alfonsa Cuaróna z roku 1998 ale patří k těm nejstylizovanějším a nejzábavnějším. Kromě toho, že změnila prostředí na současnost, věnuje více času ústřednímu milostnému vztahu mezi nenápadným Finnem (Ethan Hawke) a chladnou Estellou (Paltrow). Cuarón odmítá jakýkoli vrozený idealismus v rámci látky ve prospěch realističtějšího, cyničtějšího zkoumání třídních rozdílů.

Skvělá chemie mezi Hawkem a Paltrow povyšuje Velké naděje na vyšší úroveň a klasická látka díky ní působí opět svěže. V žádném okamžiku nemáte pocit, že by se Cuarón snažil popřít to, co učinilo Dickensovo dílo tak vlivným. Vložení modernějších stylistických prvků však napomáhá tomu, aby se film stal zábavným i pro mladší publikum, které látku nemusí znát. Paltrow je v roli Estelly vynikající a do svého ztvárnění vnáší vřelost, aniž by zapomněla na to, co dělá tuto postavu tak ikonickou.

4. Gambler / Hard Eight (1997)

Gambler byl režijním debutem Paula Thomase Andersona a filmem, který potvrdil jeho schopnost psát silné postavy a předkládat vybroušená etická dilemata. Děj se odehrává v nelegálním světě hazardu v Las Vegas a soustředí se na vztah mezi celoživotním karetním žralokem Sydneyem (Philip Baker Hall) a jeho mladým chráněncem Johnem (John C. Reilly). Paltrow se objevuje v roli Johnovy milostné partnerky, která ho nutí volit mezi normálním životem a pokračováním v práci se Sydneyem.

Ačkoli film obsahuje nedoceněné výkony Philipa Seymoura Hoffmana a Samuela L. Jacksona, je Gambler nejlepší právě v linii Gwyneth a Reillyho. Zdůrazňuje, jak důležité a zároveň vzácné je, aby dva stejně smýšlející lidé sdíleli tak důvěrné pouto, zvláště uprostřed tak zapeklitých okolností. Gambler je tak dalším příkladem její schopnosti strhnout pozornost a vytěžit z každé role to nejlepší, protože její relativní nedostatek času na plátně není na úkor kvality jejího výkonu.

3. Taková zvláštní rodinka / 'The Royal Tenenbaums (2001)

Nejde jen o jeden z nejlepších snímků Wese Andersona, ale také o jeden z nejlepších filmů o rodinné dysfunkci, které kdy byly natočeny. Sleduje stárnoucího patriarchu Royala (Gene Hackman), který se snaží urovnat vztahy se svými dospělými dětmi, Chasem (Ben Stiller), Richiem (Luke Wilson) a Margot (Paltrow). Vzhledem k nepřiměřeným očekáváním, která na ně v mládí kladl, se je snaží přimět, aby se vcítili do jeho současné situace.

Paltrow odvádí mimořádnou práci a ukazuje, jak Margotiny nejistoty z dětství ovlivňují její dospělost. Zakrnělá, odtažitá a viditelně zraněná Margot je ztělesněná melancholie a Paltrow ji představuje úžasně. Film se sice dotýká vážných témat osamělosti, smrti a deprese, ale zároveň jde o jeden z nejzábavnějších a nejsrdečnějších filmů její filmografie. Její jedinečný styl komediálního expresionismu dokonale zapadá do Andersonovy svérázné vizuální estetiky.

2. Milenci / Two Lovers (2009)

Silné romantické drama vypovídající o neodvolatelném nebezpečí osamělosti, Jeden z nejdramatičtějších a nejemotivnějších výkonů Paltrow vůbec. Snímek se soustředí na osamělého Leonarda (Joaquin Phoenix), který je rozpolcen mezi svou sousedkou Michelle (Paltrow) a rodinnou přítelkyní Sandrou (Vinessa Shaw). To, co mohlo být vlezlým, generickým příběhem milostného trojúhelníku, se mění v dojemné zkoumání empatie a odpuštění, které je podpořeno emocionální autenticitou trojice hereckých výkonů.

Paltrow zkoumá vrozenou laskavost Michelle a s Phoenixem fantasticky spolupracuje. Je působivé, že hvězda kalibru Paltrow se dokázala zbavit jakýchkoli představ o celebritě a podat tak fundovaný výkon. Role jí vynesla nominaci na Independent Spirit Award za nejlepší ženskou hlavní roli, byla však přehlédnuta v nominaci na Oscara.

1. Zamilovaný Shakespeare / Shakespeare in Love (1998)

Získání Oscara na začátku kariéry může často zatížit zbytek filmografie, ale Zamilovaný Shakespeare byl pro Paltrow skutečně průlomovou rolí. Historická komedie, která získala cenu za nejlepší film, líčí fiktivní verzi života Williama Shakespeara (Joseph Fiennes) a jeho vztah s bohatou ženou Violou de Lesseps (Paltrow). Mezi ní a různými ženskými postavami v Shaekespearových nejznámějších dílech existuje silná spojitost. Gwyneth ukazuje, jak tato nenápadná žena nechtěně inspirovala některé z největších příběhů v literární historii.

Zamilovaný Shakespeare je skutečnou feel-good klasikou, která vnáší do žánru historické romance živoucí kouzlo. Ačkoli bere pojem Shakespearova umění vážně, je zároveň hravá v líčení melodramatické romance, tedy jeho středobodu. Silná chemie mezi Fiennesem a Paltrow je hlavním důvodem, proč je film stále tak oblíbený. Oscarové ocenění Paltrowové je možná sporné, ale nikdo nemůže popřít, že její výkon je brilantní: vřelá, milující, energická a zcela okouzlující herečka okouzluje diváky a stává se filmovou múzou a ikonou pouhým zábleskem svého vítězného úsměvu.

Dále si přečtěte:

Velkofilm Jiřího Mádla patří k nejlépe hodnocených filmům od diváků.

Novinky v kinech pro srpen 2024

Možná si přes léto budete chtít oddychnout od vodních radovánek u pěkného filmu v kině. Máme pro vás 3 fajn tipy, které můžete v srpnu s popcornem v ruce zhlédnout ve vašem oblíbeném kině. Stačí si vybrat a koupit

Přečíst »
Proč způsobil snímek V hlavě 2 takový filmový výbuch?

Proč způsobil snímek V hlavě 2 takový filmový výbuch?

Film V hlavě 2 od světoznámého studia Pixar vychází v Česku letos 18. července. U nás, ale hlavně jinde ve světě způsobil poměrně velký filmový výbuch a je to jeden z kandidátů na nejlepší filmy léta 2024. O čem je tento film, kdo za ním stojí a mnohem více se dozvíte níže! […]

Přečíst »
Nabarvené ptáče online zdarma

Nabarvené ptáče – online zdarma

Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů posílají rodiče syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá, a tak je dítě nuceno protloukat se samo divokým a

Přečíst »

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*