Nejlepší filmy z devadesátých let

Nejlepší filmy z 90. let
Nejlepší filmy z 90. let

Devadesátá léta nejsou vůbec dávno, ačkoliv se od té doby filmová scéna hodně posunula. V této době vznikaly legendární kousky jako Forrest Gump, Titanic nebo třeba Uprchlík, které změnily směr kinematografie a položily její základy na další desetiletí.

Obsah článku

1. Titanic (1997)

Americký dobrodružný romantický film Titanic byl natočen roku 1997 režisér Jamesem Cameronem a v Česku byl uveden na začátku roku 1998. Tento výtvor je na prvním místě plným právem – získal totiž řadu ocenění, včetně rekordních 11 Oscarů, mezi kterými najdeme i Cenu Akademie za nejlepší film roku. Režisérovi šlo o ztvárnění katastrofy zaoceánské lodi Titanic z roku 1912.

2. Forrest Gump (1994)

Forrest Gump je z části komediální z části romantické drama, které vyšlo v polovině roku 1994 (v Česku až 20. října stejného roku), a režíroval ho Robert Zemeckis. Toto dílo si zasloužilo ocenění Oscar za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, ve které je Tom Hanks. Film vypráví o neobvyklém životě neobvyklého muže s IQ 75, Forresta Gumpa.

3. Klub rváčů (1999)

Legendární film Klub rváčů vyšel v Česku v únoru roku 2000 a byl natočený Davidem Fincherem. Snímek byl v této době něčím naprosto novým a výjimečným, jelikož nikdo se neodvážil zapracovat do svého filmu téma, jako tohle. Davida to ale neodradilo. V hlavních rolích jsou Edward Norton, Brad Pitt a Helena Bonham Carter. Vím, že se chcete dozvědět něco i o ději, ale už teď porušujeme jeho dvě jediná pravidla – nikdy nemluvit o Klubu rváčů.

4. Uprchlík (1993)

Akční filmový thriller Uprchlík vyšel roku 1993 a zařadil se mezi vůbec nejúspěšnější akční filmy všech dob. Tento inteligentní snímek získal celkem 7 oscarových nominací a do dnes se nazývá nesmrtelnou klasikou, která i po tolika letech zaručeně pobaví. Film má neskutečný spád a nezapomenutelnou skákací scénu.

5. Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Vykoupení z věznice Shawshank je drama s krimi prvky a předlohou od Stevena Kinga. Režíroval ho Frank Darabont a byl vydán v roce 1994 a v Česku až roku 1995. Ve své době to byl poměrně nenápadný film, který svou návštěvností nijak nevynikal, což se ale změnilo po obdržení Oscara. V hlavních rolích Tim Robbins, Morgan Freeman a William Sadler.

Dále si přečtěte:

brighton-rock

10 nejlepších britských noir filmů

Žánr noir, známý chytrým vyprávěním a ostrými dialogy, se rychle stal velmi populárním, hlavně pak v kombinaci s detektivkou. Boom zažil na počátku 40. let, kdy se odehrála řada palčivých historických událostí. Tyto snímky jsou známé tím,

Přečíst »
zmizeni-the-vanishing

10 filmů, které se v polovině stanou hororem

Hororový žánr poskytuje divákům adrenalinové zážitky a nabízí bezpečný způsob, jak se v pohodlí domova postavit svým strachům. Mohou se jich tak zbavit, pochopit je a současně se i pobavit. Je proto velmi oblíben a

Přečíst »
Skylink

Skylink pro satelitní příjem ukončil TV Barrandov

Diváci satelitní televize Skylink již nemají přístup k programům ze skupiny Barrandov, konkrétně k hlavnímu kanálu TV Barrandov a jejím sesterským stanicím Kino Barrandov a Barrandov Krimi. Vysílání bylo přerušeno. Společnost M7 Group, která provozuje

Přečíst »
Zasněná láska online zdarma

Zasněná láska – online zdarma

Když Sanem zjistí, že ji rodiče chtějí provdat za jejího neúnavného nápadníka, rozhodne se osamostatnit a najít si práci. Nastoupí do reklamní agentury, kde její sestra doufá, že nešikovná Sanem neudělá ostudu. Ani jedna však

Přečíst »

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*