Nejlepší filmy založené na skutečných událostech

Nejlepší filmy založené na skutečných událostech
Nejlepší filmy založené na skutečných událostech

V dnešní době se staly populárními žánry fantasy, sci-fi a další, ale co filmy založené na skutečných událostech? Mnoho lidí má příběh, který by chtělo sdílet dál. Ať už takový, u kterého vás zamrazí, nebo takový, u kterého se zasmějete. Naštěstí jich ještě pořád pár je a my si pro vás připravili ty podle nás nejlepší!

Obsah článku

Apollo 13

Apollo 13 je film z roku 1995 natočený podle skutečných událostí z 11. až 17. dubna 1970. Tato událost je světově nazývaná jako „Nejúspěšnější neúspěšná“ akce v dějinách americké astronautiky. Tehdy nastartovala na cestu na Měsíc posádka ve složení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger, který na poslední chvíli nahradil kvůli zdravotním potížím původního člena posádky, Kena Mattingliho.

První dny tohoto letu proběhly hladce, ale potom se 13. dubna z reproduktorů v řídícím středisku ozvalo legendární „Houstone, máme problém.“ Utrhla se totiž jedna z nádrží s kyslíkem a poškodila přitom druhou. V raketoplánu začal klesat tlak, objevily se potíže se spojením a ze snu, že stanou na povrchu měsíce se stal boj o přežití. Pokud chtěli přežít, posádka musela obletět s těžce poškozenou lodí Měsíc, vrátit se k Zemi a bezpečně přistát. Podaří se jim to?

Zodiac

Film Zodiac je americký mysteriózní thriller z roku 2007. Jeho režisér Fincher natočil film na motivy knih Roberta Graysmithe o případu sériového vraha Zodiaca, přičemž se film pevně drží faktů. Děj vypráví o masovém vrahovi, který po několik desetiletí děsil obyvatele San Francisca a posílal úřadům čtyř soudních okrsků své šifry a dopisy.

Film začíná vražedným útokem na mladý pár 4. června 1969 na golfovém hřišti ve městě Vallejo. Jeden člověk na místě zemřel a druhý je těžce zraněný. Dopadení Zodiaca se potom pro skupinu čtyř policistů stalo posedlostí, kvůli které ztratili rysy člověka a jejich životy byly v troskách.

Tento film vypráví o vraždícím šílenci, který nebyl nikdy dopaden a který držel celý národ v osidlech strachu. Počet mrtvých, kteří byli usmrceni jeho rukou už asi nikdy nezjistíme, víme ale jistě, že jich bylo minimálně 5. Avšak i lidé, kteří se smrti vyhnuli a podařilo se jim uniknout, byli defacto jeho obětmi.

Oppenheimer

Oppenheimer je americký životopisný thriller, který vyšel v červenci 2023. Inspiroval se knižní biografií American Prometheus a jeho producentem je Christopher Nolan, který dostal v minulosti za své filmy 7 Oscarů a několik Zlatých globů. V hlavní roli je Cillian Murphy jako Robert Oppenheimer, jaderný fyzik a ředitel Národní laboratoře v Los Alamos, který se pokoušel sestrojit vynález, který má potenciál zničit celý svět, ale i ho zachránit.

Titanic

Film Titanic z roku 1997 ve své době obletěl svět a každý jsme o něm určitě slyšeli. Jeho děj se odehrává na obrovské luxusní lodi, která vyplula z přístavu na jaře roku 1911. Lidé o něm tehdy říkali, že je nepotopitelný. Ze začátku je Titanic spíše snímek romantický, ale poté, co loď v noci narazí do ledovce a začne se potápět, změní se na boj o přežití. Vrak lodi dodnes leží 3,8 km hluboko v Atlantickém oceánu. Při potápění lodi měla okolní teplota teplotu –2,2 °C, není tudíž divu, že mnoho lidí se domů nedostalo.

Dále si přečtěte:

Fakjů pane učiteli 3 online zdarma

Fakjů pane učiteli 3 – online zdarma

Poradce oznámil Zekiho třídě, že po škole nemají žádnou šanci a navíc je čekají testy, které prověří jejich schopnost dojít k maturitě. Studenti upadají do zoufalství, protože věří, že jejich šance na lepší budoucnost jsou

Přečíst »
Stínohra online zdarma

Stínohra – online zdarma

Záchranář Jan právě opustil svou manželku Evu. Krátce po rozchodu se Eva stává tragickou obětí zločinu. Jan je psychicky zničený a žije s pocitem, že její smrt nepřímo způsobil. Útočiště nachází u kamaráda Michala v

Přečíst »
Zrada online zdarma

Zrada – online zdarma

Doktorka Eva Poláková (Klára Issová) si užívá klidný život se svým manželem Jakubem a dospívajícím synem Tomim. Všechno vypadá jako z pohádky, dokud ji jedna nevinná stopa nerozjede na cestu detektivní honby za pravdou. Eva

Přečíst »
nataceni-akcniho-filmu

10 opakovatelných filmů s Arnoldem Schwarzeneggerem

Arnolda Schwarzeneggera není třeba jakkoli představovat. Je doslova ikonou filmového plátna 80. a 90. let a dodnes je popkulturním fenoménem. Jeho fyzická přítomnost, osobitý hlas a charisma na plátně (přes úzkou typologii postav) jsou nepopiratelné

Přečíst »
king-kong-godzilla

10 nejlepších monster filmů za posledních 5 let

Monstra, nestvůry, příšery. Archetypální hrozby pro člověka v příbězích všeho druhu a napříč médii. Od dob Golema z roku 1915 se nezdá, že by zrovna tento žánr nějak uvadal. Snímky tohoto typu totiž mohou přinést jedny z

Přečíst »

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*