13 nejlepších krimithrillerů všech dob

sedm-freeman
Ať už v kině nebo v televizi, kriminální žánr je bezesporu jedním z nejsledovanějších vůbec. S napětím thrilleru ještě zajímavější.

Ať už v kině nebo v televizi, kriminální žánr je bezesporu jedním z nejsledovanějších vůbec. Základní vzorec je stále stejný, diváky však uchvacují znepokojivé příběhy, kolikrát podle skutečné předlohy. V kombinaci s napětím thrilleru jde o žánr, který stále posouvá hranice únosnosti. Tím, že jde o bezpečné zkoumání lidských hlubin a současně rébus, oslovují krimithrillery cosi hluboce archetypálního v lidském druhu.

Krimithrillery sahají až k nejlepším filmům noir zlatého věku.Protože těch skutečně úchvatných vznikl od té doby nespočet, oslavíme je tím, že se ohlédneme za některými z nejlepších, od režie až po fantastické herecké výkony. Od emocionálně vypjatých Vězňů až po kultovní Mlčení jehňátek- toto jsou některé z nejlepších krimithrillerů všech dob.

Obsah návodu

13. Francouzská spojka / The French Connection (1971)

Neo-noirový akční thriller natočený podle stejnojmenné knihy Robina Moora z roku 1969. V centru dění jsou dva detektivové newyorské policie v podání Gena Hackmana a Roye Scheidera. Ti narazí na gang pašeráků heroinu sídlící v Marseille a pronásledují bohatého francouzského pašeráka heroinu Alaina Charnieho (Fernando Rey).

Snímek se řadí k americké klasice po svém uvedení do kin si odnesl dokonce pět Oscarů – včetně ceny za nejlepší film, režii a herce. Díky úžasné kameře a stylu, který jí dodává na kouzlu, je Francouzská spojka intenzivním, přesvědčivým a skutečně poutavým krimithrillerem. Postavy jsou složité a příběh drsný, s rostoucím napětím, které udržuje divákovu pozornost po celou stopáž.

12. Modrý samet / Blue Velvet (1986)

David Lynch je známý spoustou nezapomenutelných surrealistických filmů a Modrý samet je na vrcholu seznamu. Ať už pro svou surrealistickou verzi předměstské Ameriky, nebo pro svou nezapomenutelnou premisu. Příběh se točí kolem mladého muže (Kyle MacLachlan), který na opuštěném poli objeví uříznuté ucho a spojí se s dcerou detektiva (Laura Dern), aby záhadu vyřešil.

Velmi vlivný snímek s nádhernými vizuálními efekty a vzpomínkovou hudbou zkoumá skrytý svět zločinu. Během toho pohlcuje diváky děsivě snovou atmosférou, kterou kultovní režisér zvládl opakovaně. Ačkoli je výsledek znepokojivý a odvážný, patří k nejuznávanějším dílům tohoto žánru.

11. Fargo (1996)

Sedmkrát byl tento film nominován na Oscara a je jedním z nejunikátnějších snímků v této kategorii. Jeho nezapomenutelný příběh kombinuje prvky krimithrilleru a černé komedie. Příběh je ukotven v několika vzájemně propojených dějových liniích: Frances McDormandová v roli těhotné policejní šéfky z Minnesoty, která vyšetřuje trojnásobnou vraždu. William H. Macyas v roli prodejce aut, který se potýká s finančními problémy a najme si dva zločince v podání Steva Buscemiho a Petera Stormarea. TI mají unést jeho manželku.

Snímek Joela Coena, meditující o chamtivosti a spravedlnosti, vysílá cenné poselství o sobectví a podvodu. Fargo se stalo mezníkem v kriminálním žánru a jeho vliv je nepopiratelný – dokonce inspiroval stejnojmenný seriál. Mezi jeho nejsilnější stránky patří efektivní napínavý příběh, dobře napsané postavy a špičkový černý humor.

10. Zmizení / Prisoners (2013)

Strhující snímek Zmizení obsahuje jeden z nejlepších hereckých výkonů Jakea Gyllenhaala, Paula Dana a Hugha Jackmana . Poutavý příběh muže, který se po zmizení své dcery rozhodne vzít věci do vlastních rukou. Policie se s rostoucím tlakem snaží sledovat několik stop.

Denis Villeneuve dává v tomto podmanivém neo-noiru na odiv své neuvěřitelné filmařské nadání a ani v nejmenším nezklame. Snímek je ukotven ve fantastických hereckých výkonech, v žánru naráží na univerzální témata otcovství a morálky, jimiž se zabývá při líčení propadu ústřední postavy do zoufalství. Možná není tolik oblíbený, ale v kategorii kvality jde skutečně o solidní položku.

9. Samuraj / Le Samouraï (1967)

Film Jeana-Pierra Melvilla líčí prolínající se cesty profesionálního zabijáka (Alain Delon v jedné ze svých nejlepších a nejpamátnějších rolí), který se snaží odhalit, kdo si ho najal na práci a pak se ho pokusil zabít. Mezitím se ho snaží dopadnout pařížský policejní komisař (FrançoisPérier).

O tomto francouzském noiru pravděpodobně slyšel každý milovník francouzské nové vlny. Kultovní status si získal nejen, ale také díky neuvěřitelnému, byť minimalistickému ději a postavám, které diváky zajímají po celou dobu. Perfektně rozjetý a neuvěřitelně provedený film s dokonalým vizuálním stylem je fascinující francouzsko-italská produkce.

8. Vrah mezi námi / M (1931)

Poté, co německý expresionistický režisér Fritz Lang natočil přelomové sci-fi Metropolis, nabídl divákům také jeden z nejpozoruhodnějších krimithrillerů všech dob. Film se soustředí na pátrání po vrahovi dítěte, do jehož pronásledování se při selhávání policie zapojují i zločinci.

Díky tématu únosu dítěte a chybnému justičnímu systému, uspěje Vrah mezi námi i v dnešní době. Stává se tak nadčasovým snímkem tohoto žánru. Investigativní příběh, doplněný o úžasný výkon Petera Lorreho, povyšuje film – jeden z prvních o sériových vrazích – na novou úroveň. Vrah mezi námi je podmanivý z mnoha důvodů, nemluvě o výjimečné formě zpracování.

7. Tahle země není pro starý / No Country for Old Men (2007)

Příběh se odehrává v pouštní krajině západního Texasu v roce 1980. Veterána z Vietnamu (Josh Brolin), narazí který poblíž řeky Rio Grande na následky nepovedeného drogového obchodu a více než dva miliony dolarů v hotovosti. Mezitím je pro peníze vyslán nájemný vrah Anton Chigurh (Bardem).

Film bratří Coenů zkoumá témata svědomí, spravedlnosti a morálky. Stal se podstatným přírůstkem do žánru krimithrilleru, rychle zaznamenal komerční i kritický úspěch a následně si z 80. ročníku udílení Oscarů odnesl čtyři ceny, včetně té za nejlepší film. Díky mnoha fantastickým prvkům jde o vynikajícího zástupce žánru, počínaje kamerou a konče působivými hereckými výkony.

6. Sedm / Se7en (1995)

Ačkoli David Fincher stojí za kultovními klasikami jako Klub rváčů nebo Gone Girl, Sedm je pro mnohé stále jeho vrcholem. ěSe7en) dodnes pro mnohé přetrvává jako nejlepší režisérovo dílo. Není těžké pochopit proč. Brad Pitt a Morgan Freeman hrají ve skvěle propracovaném krimithrilleru dva detektivy, kteří se vydávají po stopách sériového vraha. Jeho motivem je zabití sedmi lidí podle sedmi biblických smrtelných hříchů – obžerství, lakota, hněv, závist pýcha, smilstvo a lenost.

Tento kus je skutečně, temný, drsný a opravdu znepokojivý a zanechává v mozcích diváků silné stopy ještě dlouho po skončení titulků. Ačkoli ho každý fanoušek psychologických thrillerů už pravděpodobně viděl, přesto stojí za to ho doporučit každému. To, co dělá Fincherův film tak dobrým, je jeho mrazivá atmosféra, herecké výkony a mysl ohromující zápletka s překvapivými zvraty.

5. Pojistka smrti / Double Indemnity (1944)

Režisér Billy Wilder, vypráví příběh losangeleského pojišťovacího agenta (Fred MacMurray), který je zlákán podmanivou ženou v domácnosti (Barbara Stanwyck) do spiknutí zahrnujícího pojistné podvody a vraždy. To upoutá pozornost svého kolegy, pojišťovacího vyšetřovatele.

Wilderův film byl nominován na sedm Oscarů a je všeobecně považován za jeden z nejlepších klasických noirů všech dob. Nebylo by tak možné jej v rámci krimithrillerů nezmínit. Hlavně s ohledem na to, jak velký vliv měl na nadcházející filmy. Celkově vzato stojí Pojistka smrti za zhlédnutí, zejména pokud jste fanoušky zlatého věku a klasiky.

4. Temný rytíř / The Dark Knight (2008)

Christopher Nolan už natočil několik nezapomenutelných filmů, ale Temný rytíř s Christianem Balem a Heathem Ledgerem zůstává jedním z jeho nejlepších snímků. V druhém díle Nolanova univerza je Batman nucen vypořádat se se svým vnitřním konfliktem a postavit se tváří v tvář hrozbě jménem Joker. Ten je odhodlán způsobit v Gothamu totální chaos a zkázu.

Ať už je to pro Ledgerův vynikající výkon v roli hlavního antagonisty – roli, která definuje jeho kariéru a která byla oceněna Oscarem, i když až po jeho tragickém odchodu – nebo pro skutečně poutavý scénář, Temný rytíř je všeobecně považován za jeden z nejlepších superhrdinských filmů všech dob. Nolanův film je také nepřekvapivě fantastickým kriminálním thrillerem, který medituje o chaosu, spravedlnosti a korupci. A o tom, co si může netopýří muž ještě dovolit, aby se stále mohl vidět jako hrdina.

3. Mlčení jehňátek / The Silence of Lambs (1991)

Kriticky i komerčně úspěšný snímek Mlčení jehňátek s Anthonym Hopkinsem a Jodie Fosterovou v nezapomenutelných rolích vznikl podle stejnojmenného románu Thomase Harrise z roku 1988. Líčí pátrání mladé kadetky FBI po sériovém vrahovi s pomocí uvězněného a manipulativního kanibalského vraha.

Tato klasika, kterou musí milovníci hororů a thrillerů vidět, se do tohoto seznamu dostala právem. Strhující thriller Jonathana Demmeho je stejnou měrou fascinující i děsivý a skvělé herecké výkony hlavních představitelů ho jen posilují. Jeho komplexní psychologické aspekty jsou jistě součástí toho, co z něj dělá tak nezapomenutelný snímek. Film navíc fantasticky obstál ve zkoušce času a dnes šokuje možná víc než dřív.

2. Vzpomínky na vraždu (2003)

Vzpomínky na vraždu jsou filmem tak znepokojivým, že ho někteří řadí i mezi horory. Jeden z nejpozoruhodnějších počinů režiséra Parazita Bong Joon-hoa. Příběh se zaměřuje na dva detektivy (SongKang-ho a Kim Roi-ha), kteří se v roce 1986 v malé korejské provincii snaží odhalit, kdo je pachatelem vraždy a sexuálního napadení několika mladých žen.

Skutečnost, že a vraždu vychází ze skutečných vražd, z něj dělá ještě strašidelnější podívanou. Je to ale výborný scénář, tón a režie, co dělá z filmu nezapomenutelný snímek. Významně také přispěl k tomu, že se z dnes již oscarového režiséra Bong Joon-hoa stal neuvěřitelný tvůrce.

1. Díra / Le Trou (1960)

Film režiséra Jacquese Beckera je všeobecně považován za jeden z nejlepších filmů o útěku z vězení. Snímek z roku 1960 se vyznačuje podmanivou černobílou kamerou a soustředí se na čtyři dlouholeté vězně, kteří do svého složitého plánu útěku z vězení opatrně zapojí jednoho nového Mezitím se začne objevovat nedůvěra a nejistota.

Beckerova adaptace knihy José Giovanniho z roku 1957 Útěk, ve které mimo jiné skvěle hrají Jean Keraudy, Michel Constantin, Marc Michel a Philippe Leroy, je v žánru krimithrilleru jistě povinnou podívanou. Snímek se nese v duchu drsného realismu a napětí, spolu s vynikajícím závěrem, který dá divákům ne studenou, ale přímo ledovou sprchu.

Dále si přečtěte:

Jaromír Soukup přijde o další firmu

Jaromír Soukup ztrácí svůj podíl ve společnosti Media Master (MM), která zajišťuje prodej reklamního času v televizi a reklamního prostoru v tištěných médiích. Novým vlastníkem MM se podle reorganizačního plánu, zveřejněného v Insolvenčním rejstříku, stane

Přečíst »
Zrada online zdarma

Zrada – online zdarma

Doktorka Eva Poláková (Klára Issová) si užívá klidný život se svým manželem Jakubem a dospívajícím synem Tomim. Všechno vypadá jako z pohádky, dokud ji jedna nevinná stopa nerozjede na cestu detektivní honby za pravdou. Eva

Přečíst »
Skylink za 99 Kč

Skylink spustil tarif za 99 Kč měsíčně

Skylink spustil začátkem srpna IPTV tarif za 99 Kč měsíčně. Co „všechno“ za tuto cenu získáte a co naopak nedostanete? Obsah článku Pouze na 1 zařízení Na úvodní stránce píší „Dostupné až na 5 zařízeních“,

Přečíst »

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*