Vývoj používání CGI a umělé inteligence ve filmech

Vývoj používání CGI a umělé inteligence ve filmech
Vývoj používání CGI a umělé inteligence ve filmech

V posledních několika desetiletích došlo v kinematografii k revoluci díky dvěma technologiím: počítačově generovaným obrazům (CGI) a umělé inteligenci (AI). Tyto dvě technologie nejenže změnily způsob, jakým jsou filmy vytvářeny, ale také rozšířily možnosti vyprávění příběhů a poskytly divákům zážitky, které by dříve nikoho ani nenapadly.

Obsah článku

Počátky CGI ve filmech

Počítačově generované obrazy, tedy CGI se poprvé objevilo v kinematografii v roce 1973 ve filmu „Westworld“ od režiséra Michaela Crichtona. Tato technologie se tehdy používala v omezené míře, protože to bylo něco velmi nového a nebylo jisté, jak na to budou reagovat diváci filmů. Ale postupně se začala prosazovat.

Významným milníkem byl film „Tron“ natočený v roce 1982 společností Walt Disney Pictures, který jako jeden z prvních filmů využil CGI ve větším rozsahu. Skutečný průlom však přišel s filmem „Terminator 2: Judgment Day“ (v češtině Terminátor 2: Den zúčtování) z roku 1991, kde byla CGI použita k vytvoření tekutého kovového T-1000. To otevřelo dveře k rozsáhlejšímu používání této technologie i v mainstreamových filmech.

Rozvoj CGI ve 21. století

Už od počátku 21. století se CGI stalo klíčovou součástí filmové tvorby. Filmy jako „Matrix“ (1999) a „Avatar“ (2009) posunuly hranice toho, co bylo možné. Snímek „Avatar“ zvláště proslavil technologii motion capture a CGI k vytvoření kompletně digitálního světa Pandory, což celému světu ukázalo, jak daleko se CGI vyvinulo.

Kromě toho se CGI stalo nezbytným prvkem ve filmech založených na komiksových předlohách, jako jsou například série Marvel a DC, kde umožňuje vytvořit epické akční scény a fantastické světy, které by byly jinak nemožné.

Využití umělé inteligence

V posledních letech začala hrát významnou roli také umělá inteligence. AI se používá nejen při tvorbě speciálních efektů, ale také při analýze scénářů a plánování natáčení. Například ve filmu „The Irishman“ (v češtině Irčan) z roku 2019 byla AI použita k digitálnímu omlazení herců, což umožnilo, aby Robert De Niro a další hráli své postavy napříč různými dekádami.

AI také začíná asistovat v postprodukčních fázích, jako je editace videa, generování realistických obličejových animací, a dokonce i při návrhu filmových scénářů. Je proto možné, že právě umělá inteligence bude jednou schopna nahradit hned několik funkcí.

Budoucnost CGI a AI ve filmech

Vývoj CGI a AI neustále pokračuje a jejich potenciál je obrovský. CGI se stává stále pokročilejším, a to až do té míry, že bude brzy možné vytvořit plně digitální herce, kteří budou vypadat a jednat jako skuteční lidé. S tím ale přicházejí i etické a morální otázky ohledně autenticity a originality v umění.

Dále si přečtěte:

Divergence online zdarma

Divergence – online zdarma

Ve futuristickém Chicagu jsou lidé rozděleni do pěti aliancí: Sečtělí, Mírumilovní, Upřímní, Neohrožení a Odevzdaní. Tento uzavřený svět řídí Odevzdaní, díky jejich schopnosti obětovat se pro dobro ostatních. Beatrice a Caleb vyrůstají u svých rodičů,

Přečíst »
Mladý papež online zdarma

Mladý papež – online zdarma

Mladý fiktivní papež Pius XIII., vlastním jménem Lenny Belardo, se na začátku svého pontifikátu stává výraznou, i když velmi konfliktní ikonou. Je známý svými nekompromisními požadavky a až fanatickou přísností v otázkách poslušnosti a oddanosti

Přečíst »
Mezi oblíbené pohádky Disneyho patří i Medvídek Pú.

Nejoblíbenější pohádky od Disneyho

Pohádky od tvůrce Walta Disneyho baví nejen děti, ale i dospělé. Vybrala jsem pro vás 5 nejoblíbenějších pohádek, na které se díváme u nás doma, společně se synem. Třeba to bude i tip pro vás

Přečíst »
Ordinace v růžové zahradě 2 online zdarma

Ordinace v růžové zahradě 2 – online zdarma

Seriál Ordinace v růžové zahradě 2 přináší další dramatické příběhy kamenických lékařů – chirurgů, pediatrů a gynekologů. Příběhy jsou opět vyprávěny s energií, empatií, a střídá se v nich humor s překvapeními. Naši chirurgové zažívají

Přečíst »
scifi-a-horor-film

10 nejděsivějších sci-fi hororů všech dob

Horor je jako žánr asi nejsnáze definovatelný. Pokud se film snaží vyděsit pomocí nadpřirozena, které hrozí postavám nebezpečím, téměř jistě máte co dělat s horoem. Thriller na rozdíl od něj způsobuje napětí bez použití nadpřirozených prvků.

Přečíst »

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*