7 nejlepších válečných fantasy filmů

druha-svetova-valka
7 nejlepších válečných fantasy filmů

Válečné a fantasy filmy nejsou samy o sobě ničím novým. Průměrný filmový fanoušek může najít stovky, ne-li tisíce filmů z jednoho nebo druhého žánru na pár kliknutí. Jejich kombinace obvykle vychází z reálné historické epochy nebo události a přidává k ní fantastické prvky.

Hledáte-li tedy trochu magie smíchanou s tématem války, máte stále na výběr dostatek kvalitních snímků. Toto jsou nejlepší válečné fantasy filmy, filmové skvosty, které se vymykají žánrům a definicím, aby vytvořily něco nového a vzrušujícího.

Obsah návodu

7. Highlander (1986)

Režie: Russell Mulcahy

„There can be only one.“

První film z této „série“ se stal kultem, další už se na něm spíš přiživovaly. To platí i pro různé navazující série typu Highlander: Havran. Původní Highlander začíná v současnosti, ale historii svého hlavního hrdiny Connora MacLeoda (Christopher Lambert) odhaluje prostřednictvím série flashbacků.

Ukáže se, že Connor je nesmrtelný a od středověku svádí souboje s dalšími svého druhu. Nesmrtelní se mohou navzájem porazit jen setnutím hlavy, pak získávají sílu nepřítele. Dojde i na humornou notu, kdy Connor během historie provokuje souboje a opakovaně se nechává zastřelit.  

Snímek může působit trochu rozporuplně. Někomu vadí, jak je kýčovitý a směšný, ale jiným se to opravdu líbí. Jako u mnoha starších kousků může záležet i na tom, v jakém věku ho konkrétní divák vidí. Přesto nelze popřít, že Highlander zanechal ve filmové historii značný odkaz, zejména proto, že po technické stránce dělá spoustu věcí správně. I po téměř 40 letech mohou fanoušci na internetu najít memy a odkazy na slavnou hlášku z filmu: „Může být jen jeden,“ což svědčí o jeho kvalitách a legendárním statusu.

6. Mulan (1998)

Režie: Barry Cook a Tony Bancroft

Původní Disneyho animovaný muzikál Mulan se inspiruje starou čínskou lidovou písní „Balada o Mulan“. Vypráví příběh mladé ženy, která se rozhodne vstoupit do armády, ačkoli je v její době účast žen přísně zakázána. Proto se převlékne za muže a vydá se do války proti invazi Hunů. V příběhu filmu pak zaujme místo svého nemocného otce v armádě, kterou císař povolává do zbraně.

Nejde však jen o válku Číny s hunskými nájezdníky. Do děje se totiž postupně dostávají také draci a různí duchové či další mocné postavy z čínského folklóru. Eddie Murphy hraje Mushu, malého červeného draka, který má za úkol hlídat Mulan a chránit ji. Ta je plná klasické disneyovské energie, má několik překvapivě hvězdných akčních scén. Ty se zasloužily o to, že byl v roce 2020 natočen hraný, nehudební remake filmu. A i když se nemohl vyrovnat originálu, alespoň neposkvrnil jeho odkaz.

5. V kůži mé matky (2023)

Režie: Kenneth Dagatan

Filipínské válečné horory nejsou pro našince zase tak častou položkou filmového výběru. V kůži mé matky si pohrává i s mnoha fantastickými aspekty, děj se odehrává během Pacifického divadla druhé světové války a je vrcholným dílem režiséra Kennetha Dagatana. Při japonské okupaci Filipín zůstává mladá dívka Tala (Felicity Kyle Napuli) úplně sama poté, co její otec zmizí a matka onemocní. Zoufalá proto hledá pomoc u kouzelné víly (Jasmine-Curtis Smith). Ta má však vlastní cíle a chce Talu i celou její rodinu sníst.  

Na první pohled to může vypadat nevinně nebo směšně, ale V kůži mé matky je ve skutečnosti opravdu strašidelný, fenomenální a záludně komplexní film. Jde totiž o vynikající příklad válečného filmu smíchaného s temnou fantasy, který zkoumá důsledky konfliktu a smrti očima těch nejzranitelnějších. Má jedinečnou zápletku plnou znepokojivých, k zamyšlení nutících prvků a motivů, které ve vás hlodají ještě dlouho po shlédnutí.

4. Tvář vody (2017)

Režie: Guillermo del Toro

Snímek pochází z makabrózní mysli Guillerma del Tora, který proslul temnými a silně znepokojivými fantasy příběhy. Odehrává se během studené války a sleduje němou agentku Elisu (Sally Hawkins), která zjistí, že zařízení, pro které pracuje, zachytilo podivného obojživelného tvora z Jižní Ameriky. Po opakovaných setkáních mezi nimi vznikne atypická romance.  

Kritika film chválila za velmi citlivé zpracování ožehavých témat, jako je zdravotní postižení a další. Ocenili i to, jak se vizuálně odlišuje od ostatních filmů, což je ovšem pro del Torův přístup typické. Naplno využívá prostředí studené války a zkoumá běžná témata paranoie a nesnášenlivosti, která rámují netradiční milostný příběh. Navzdory své podivné premise je to pro fanoušky temných fantasy a romantických filmů povinnost a diváci jeho krásu rychle ocení.

3. Faunův labyrint (2006)

Režie: Guillermo del Toro

Druhý zásek del Tora do tohoto seznamu, který je pravděpodobně nejlepším filmem, jaký kdy natočil. Děj se odehrává v roce 194 a zatímco ve zbytku Evropy zuří druhá světová válka, neutrální Španělsko se právě vzpamatovává z té občanské. Mladá dívka Ofélie (Ivana Baquero) objeví poblíž starého mlýna starobylé bludiště. Když se dostane do jeho středu, setká se s tajemným faunem, který ji informuje o legendární princezně, kterou má Ofélie nahradit. Musí ovšem absolvovat řadu zkoušek.

Faunův labyrint je doslova esencí temné fantasy. Bytosti jsou děsivé a v případě Bledého muže přímo hrůzné. Ačkoli se nejedná o horor jako takový, balancuje prakticky na hraně. Kromě děsivého vizuálního zpracování je také fantastickým dobrodružstvím v magickém světě neviditelném pro lidské oči. V němž lze však objevit mnoho jedinečných a nápaditých prostředí a bytostí. Protože se del Toro nevyhýbá ničemu, nezapomněl ani na několik sekvencí demonstrujících brutalitu a válečné krutosti.

2. Ugetsu (1953)

Režie: Kenji Mizoguchi

Ugetsu je japonský film jidaigeki, což je žánr filmů odehrávající se v Japonsku před rokem 1868. Ukazuje období feudalismu, kdy mezi sebou neustále válčilo několik pánů. Podobných samurajských filmů je celá řada, ale většině se daří držet se reality, zatímco Ugetsu přidává fantastický nádech. Děj sleduje hrnčíře středního věku, který se rozhodne opustit svou ženu a rodinu, odstěhovat se a věnovat se hrnčířství na plný úvazek. Nakonec je však sveden a doslova uchvácen zlomyslným duchem.

Na hodnotícím webu Rotten Tomatoes si snímek drží stoprocentní hodnocení a je často považován za jeden z nejdokonalejších počinů zlatého věku japonské kinematografie. Byl dokonce nominován na Oscara a získal i další mezinárodní a domácí ocenění. I dnes jde o mistrovské dílo válečné fantastiky. Má to na svědomí násilný podtón a zvláštní, fascinující uhrančivost, přestože se jednoznačně jedná o fiktivní dílo.

1. Sedmá pečeť (1957)

Režie: Ingmar Bergman

„Jsem docela dobrý hráč.“

Sedmá pečeť je švédský umělecký snímek, jehož děj se odehrává během křížových výprav. Konkrétně v době, kdy v Evropě řádil dýmějový mor. Poté, co se rytíř Antonius Block vrátí z křížových výprav na Blízký východ, nečeká ho nic jiného než personifikovaná verze samotné Smrti (Bengt Ekerot). Ta přijímá sázku v podobě šachové partie, protože rytíř věří, protože rytíř věří, že může zůstat naživu, dokud hra pokračuje.

Jedná se o film, který se dočkal mnoha poct a parodií v jiných filmech, přičemž postava Smrti a její láska k deskovým hrám je často užívána v dalších populárních dílech. Za všechny zmiňme Zeměplochu Terryho Pratchetta. Jeho Smrť nenáviděl šachové hry, protože si nebyl schopen zapamatovat, jak táhne kůň.

Mísí se v něm teologická a filozofická témata, a přestože boj není nikdy přítomen, rýsuje se z velké části v pozadí. Ačkoli jde celkově a náročné a ponuřejší dílo, vyskytnou se i humorné prvky, například některé dialogy hodnotící manželství. Snímek vystřelil režiséra Ingmara Bergmana přímo do první ligy a dodnes je všeobecně považován za jeden z nejlepších filmů vůbec. Sedmá pečeť je zásadním dílem filmové historie, které musí každý cinefil někdy vidět.

Dále si přečtěte:

Stínohra online zdarma

Stínohra – online zdarma

Záchranář Jan právě opustil svou manželku Evu. Krátce po rozchodu se Eva stává tragickou obětí zločinu. Jan je psychicky zničený a žije s pocitem, že její smrt nepřímo způsobil. Útočiště nachází u kamaráda Michala v

Přečíst »

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*