10 nejlepších hororů z let 2010–2019

ulice-plna-zombii-horor
Po celou dobu, co je film dominantním médiem a projevem kreativity, horory neustále zanechávají svou stopu v každé éře.

Po celou dobu, co je film dominantním médiem a projevem kreativity, horory neustále zanechávají svou stopu jako jedny z nejvýznamnějších a nejexperimentálnějších filmů každé následující éry kinematografie. Ani dnešek není výjimkou. Řada hororových snímků si proto pohrává s postupy, trendy i konvencemi kultury. Nové technologie jsou pro to vždy dobrým nástrojem. I dekáda 2010–2019 jim opravdu přála.

Obsah návodu

10. Vlak do Pusanu (2016)

Jihokorejský hit Vlak do Pusanu se postaral o rozruch po celém světě díky svému energickému, akčnímu a emotivnímu pojetí zombie survival hororu. Film sleduje skupinu přeživších, kteří se ocitnou uvězněni v jedoucím rychlovlaku během nebezpečné zombie epidemie, která Korejce zcela ovládla. Do vyjíždějícího vlaku naskočí na poslední chvíli nezdravě vypadající dívka. Domino efektem šíření nákazy se tak souprava stává jedoucím vězením.

Zombie žánr byl mezi roky 2000 a 2010 velmi živý. Vlak do Pusanu ale dokonale pochopil jeho největší přednosti. Jeho výjimečné tempo, jednoduché, ale účinné postavy a příběh a mistrovský střih a akční scény ho ve srovnání s ostatními akčními zombie filmy postavily hodně vysoko a Jižní Korea tak opět rozvířila filmové vody.  

9. Děsivé dědictví (2018)

Jeden z nejikoničtějších a nejuznávanějších hororů distributora A24, film Děsivé dědictví z roku 2018, byl jedním z mnoha hluboce vrstevnatých a symbolicky nabitých psychologických projektů. Sleduje rodinu Grahamových po smrti babičky Ellen, jejíž živobytí se pomalu rozpadá ve švech, jak se vynořují záhadná tajemství Elleniny minulosti.

Stejně jako ostatní režijní počiny režiséra Ariho Astera má i tento snímek značně rozporuplnou pověst. I když je příběh pro některé diváky zkrátka příliš závislý na podtextu, aspekty filmového zpracování, jako jsou brilantní herecké výkony, působivé obrazy a šokující zvraty, z něj dělají jedinečný hororový zážitek. Děsivé dědictví pomohlo zahájit novou éru hororů plných symboliky a mystiky.

8. Kvílení (2016)

Další výjimečně řemeslně zvládnutý mysteriózní horor z Jižní Koreje si bere na paškál klasický koncept nadpřirozeného duchařského hororu. Přetváří ho však v něco osvěžujícího, hluboce poutavého a velmi nepředvídatelného. Sledujeme osudy policisty Jong-gooa, který je pověřen vyšetřováním záhadně vysokého počtu vražd a nemocí, jež postihují malou, odlehlou korejskou vesnici. Situace se záhy změní v závod s časem, protože další obětí vraha se stane Jong-goova dcera.

Málokdy se podaří, aby film vyvažoval skutečné strašení napětím, tajemstvím a účinnými zvraty tak jako právě Kvílení. Výjimečný scénář a tempo udržují diváky ve střehu po celou dobu stopáže. Zejména ve srovnání se současnými hororovými thrillery a mysteriózními filmy té doby stojí Kvílení díky mistrovskému provedení a dokonalému tempu o úroveň výš.

7. Maják (2019)

Vizuálně ohromující experimentální mistrovské dílo režiséra Roberta Eggerse se díky jedinečnému přístupu k symbolickým tématům a poselstvím stalo jedním z nejlepších moderních příkladů experimentálního hororu. Snímek ukazuje dvojici strážců majáku, kteří si na izolovaném ostrově v Nové Anglii v 90. letech 19. století dělají společnost jen sami sobě. Jak však samota pomalu, ale jistě nahlodává jejich mysl a psychiku, je jen otázkou času, kdy nastane čirý chaos a hrůza.

Existuje mnoho silných stránek a atributů, díky nimž si lze Maják zamilovat. Od nádherného černobílého vizuálu až po silné výkony Willema Dafoea a Roberta Pattinsona. Více než cokoli jiného je však to, díky čemu je film neustále chválen jako jeden z nejlepších hororových počinů desetiletí, jeho téměř nekonečná míra tematického potenciálu a symboliky. Je to ten typ filmu, kterému je snadné přiřadit a přiřadit prakticky jakékoliv poselství. Každé nové shlédnutí je tak výletem, na kterém odhalíte novou vrstvu a význam.

6. Viděl jsem ďábla (2010)

Přehlídka nefalšovaného teroru a násilí z Jižní Koreje. Viděl jsem ďábla ukazuje pokračující zvrácenost a chaotičnost Kyung-Chula, nebezpečného psychopata s rostoucím počtem mrtvých. Jeho dny plné zabíjení pro potěšení se brzy ocitnou ve slepé uličce, když se jednou z jeho posledních obětí stane snoubenka špičkového tajného agenta. Ten je odhodlán udělat pro zastavení vraha naprosto cokoli. Uvědomuje si ovšem, že pro zastavení monstra se jím asi bude muset aspoň částečně stát.

Největší síla filmu pramení z jistoty a odhodlání nedržet se zpátky, když dojde na hrůznější a bolestivější aspekty psychopatických postav. Je nadmíru obtížné balancovat na hraně zobrazení tak zvráceného a nepříjemného tématu kvůli riziku odcizení diváků. Film však tyto akty předvádí ve službách svého výjimečného příběhu a témat. To vše dohromady dělá z filmu Viděl jsem ďábla silný a působivý zážitek. Mnoho diváků si ho však klidně dá jen jednou.

5. Naneživo (2017)

Japonská hororová komedie zcela převrací koncept zombie filmu. Hrdiny jsou lidé z filmového štábu nízkorozpočtového hororu. Ti se snaží uvnitř opuštěného objektu z 2. světové války natočit zombie film. Ten se však náhle stane skutečností, protože na ně zaútočí skupina skutečných zombie. Přesto ale režisér trvá na pokračování v původní práci.

Naneživo je tak milostným dopisem zombie filmům a nízkorozpočtové filmařině, který ukazuje kamarádství a sounáležitost vyplývající z vymýšlení řešení za pochodu uprostřed natáčení. Je těžké jasně definovat, proč funguje film tak dobře jako komedie. Nejlepším zvratem je asi polovina filmu.  

4. Vlčí dům (2018)

Skvělé animované horory jsou vzácností. Jen málokterý z nich pak dokázal vytěžit z média animace ve jménu hororu tolik jako chilský triumf Vlčí dům. Natočený podle nechvalně proslulého skutečného mučicího tábora je znepokojivou a bolestnou pohádkou, která vypráví příběh mladé dívky, jež po ztrátě tří prasat hledá útočiště v domě v lese. Ve skutečnosti je pohádkové zdání filmu jen fasádou, která má zakrýt jeho pravou podstatu metody indoktrinace do nechutného a znepokojivého režimu vůdce sekty.

Snímek se nijak nevyhýbá zpracování extrémně těžkých témat a bolestivým vizualizacím některých z nejodpornějších činů, které může člověk vykonat. Současně nelze popřít, jak mistrovské vizuální dílo je zde k vidění. Tato pohádka z pekla je oživena brilantním využitím možností 2D i 3D animace. Ojedinělé provedení tak jen umocňuje a zesiluje dopad nejznepokojivějších aspektů Vlčího domu a činí z něj děsivé a silné umělecké dílo.

3. Co děláme v temnotách (2014)

Zábavná hororová komedie je předlohou stejnojmenného seriálu. Sleduje skupinu upířích spolubydlících, kteří se v moderní době snaží žít co nejvíce normální život. S příchodem nového upíra, 20letého Nicka, přichází zlom. Zatímco on se musí naučit pravidlům upířího světa, oni skrze něj začínají rozumět současnému světu.

Seriál se stal obrovským úspěchem na poli komediálního hororu, ani původní film ale nezapadl. Taika Waititi a Jemaine Clement splétají dohromady zábavný příběh plný trapného humoru, extravagantních a komických postav a podivného světa se zvláštním nadhledem nad mýtickými monstry. Jde tak o jednu z nejzábavnějších hororových komedií dekády.

2. Černá labuť (2010)

Jeden z nejúspěšnějších hororů desetiletí a rozhodující příspěvek k vlně psychologických hororů, která bude definovat léta 2010 a 2020. Černá labuť Darrena Aronofského svým uvedením šokovala a okouzlila svět. Nina Sayers (Natalie Portmanová) je mladá baletka a perfekcionistku, která doufá v obsazení do hlavní role chystaného Labutího jezera. Tlak na ni však vede k nechtěným následkům, protože její psychika se postupně zlomí.

Je těžké popřít, jak velkým fenoménem se Černá labuť stala pro kritiku a jak také překonala předsudky panující vůči hororům. Film se stal se jedním z hrstky hororů nominovaných na nejlepší film, přičemž jeho brilantní zobrazení údělu dokonalosti a uměleckého procesu zasáhlo mnoho diváků i kritiků. I dnes, téměř 15 let po svém původním uvedení, je vliv a dopad Černé labutě na moderní hororovou kulturu stále patrný v trendech a konvencích tvorby tohoto žánru.

1. Uteč (2017)

Úspěšný režijní debut moderního mistra hororu Jordana Peeleho Uteč je vzácným kulturním filmovým fenoménem definujícím celou generaci. Jsme účastníky příběhu Chrise a jeho přítelkyně Rose, kteří cestují na sever státu za jejími rodiči. Zatímco Chris si zpočátku vykládá extrémní laskavost rodičů jako nervózní reakci na jejich mezirasový vztah, brzy si uvědomí, že prázdninový výlet má mnohem zlověstnější pozadí.

Až budou historici a diváci vzpomínat na rok 2010 a hororovou kinematografii, určitě se jim jako mistrovská třída satirického hororu okamžitě vybaví právě Uteč. Způsob, jakým vyvažuje svá aktuální témata a poselství s nefalšovanými lekačkami, emotivními výkony a účinným humorem, z něj pro diváky okamžitě udělal kulturní fenomén. Film se také stal jedním z mála hororů nominovaných na nejlepší film, a dokonce si odnesl historické vítězství za nejlepší původní scénář.

Dále si přečtěte:

Yellowstone online zdarma

Yellowstone – online zdarma

Rodina Duttonových, vedená Johnem Duttonem (Kevin Costner), vlastní největší dobytčí ranč ve Spojených státech. Tento ranč je však neustále uprostřed konfliktů – čelí měnícím se aliancím, nevyřešeným vraždám, starým ranám a boji o těžce získávaný

Přečíst »
Ordinace v růžové zahradě 2 online zdarma

Ordinace v růžové zahradě 2 – online zdarma

Seriál Ordinace v růžové zahradě 2 přináší další dramatické příběhy kamenických lékařů – chirurgů, pediatrů a gynekologů. Příběhy jsou opět vyprávěny s energií, empatií, a střídá se v nich humor s překvapeními. Naši chirurgové zažívají

Přečíst »
#annaismissing online zdarma

#annaismissing – online zdarma

Anna, influencerka proslulá svým provokativním obsahem, se náhle tajemně odmlčí na sociálních sítích. Když patnáctiletá Nina objeví v mobilu svého otce fotku polonahé Anny, rozhodne se ji vypátrat. Následné události převrátí život nejen Nině, ale

Přečíst »

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*